Context
El context de l’activitat és l’àlbum il·lustrat titulat L’Àfrica d’en Zigomar. A partir de la lectura d’aquest àlbum es pretén crear connexions entre ciències, matemàtiques i llengua, alhora que es fomenta el pensament crític per tal d’abordar aspectes matemàtics com el pes, les dimensions, les coordenades, les trajectòries i mesures. Al mateix temps, també podem treballar aspectes científics com els moviments migratoris i les característiques dels ecosistemes.
Model teòric
ÀMBIT DE CIÈNCIES
El model que es treballa és model ésser viu/ecosistema. Les competències que es treballen pertanyen a la dimensió món actual i són les següents:
- C1. Plantejar-se preguntes sobre el medi, utilitzar estratègies de cerca de dades i analitzar resultats per trobar respostes”.
- C4. Analitzar paisatges i ecosistemes tenint en compte els factors socials i naturals que els configuren, per valorar les actuacions que els afecten”.
Pel que fa als continguts, es treballa:
- Moviments migratoris
- Característiques dels ecosistemes i paisatges
- Fauna de l’Àfrica
ÀMBIT DE MATEMÀTIQUES
Les competències que es treballen de l’àmbit matemàtic són:
Dimensió Raonament i prova:
- C4. Fer conjectures matemàtiques adients en situacions quotidianes i comprovar-les.
- C7. Identificar les matemàtiques implicades en situacions quotidianes i escolars i cercar situacions que es puguin relacionar amb idees matemàtiques concretes.
Pel que fa als continguts, es treballa:
- Pes
- Grandària
- Mesura
- Coordenades
- Trajectòries
OBJECTIUS
- Reconèixer el paisatge i la fauna típics de l’Àfrica.
- Aprendre a definir diferents animals.
- Reflexionar sobre els conceptes gran/petit.
- Utilitzar unitats de mesura convencionals i no convencionals.
Què fa l'alumnat?
L’activitat comença amb una explicació sobre l’activitat i una conversa per a veure quines són les idees prèvies dels nens i nenes.
Posteriorment, el/la mestre/a fa una lectura en veu alta, mostrant les il·lustracions, a causa de l’alt grau d’importància que tenen per tal de comprendre totalment la història. Al moment en què els protagonistes de la història estan a punt d’arribar a l’”Àfrica”, s’atura la lectura i es mostren diferents imatges de llocs diferents del món, demanant que diguin quines d’aquestes creuen que corresponen al continent africà. D’aquesta manera també podrem tenir una constància dels seus coneixements previs.
A continuació, es reprèn la lectura i quan aquesta s’acabi comencem una conversa per a parlar sobre la història, quin ha estat el final, on han anat els protagonistes de viatge, si els ha agradat, ...
Un cop tanquem el primer bloc de l’activitat, es planteja que el problema que han tingut els personatges és que la Zigomar ha definit un elefant com a “un animal amb ullals”. Els preguntem si consideren que és una bona definició. A partir d’aquí comencem a treballar què vol dir definir i fem algunes proves entre nosaltres, proposant als nens i nenes fer endevinalles definint diferents animals i fent que la resta els hagi d’encertar.
Això portarà a treballar el concepte gran/petit, ja que probablement serà un dels aspectes que els ajudarà a fer les definicions. Els demanem que s’imaginin un animal gran, i la idea és que comprenguin que el concepte de “gran” i de “petit” també són relatius. Utilitzem imatges per a il·lustrar-ho amb exemples. D’aquí ens sortirà la necessitat de quantificar i els podem preguntar si saben com poden expressar les mides.
A continuació, portem diferents figures de plàstic d’animals (que no estan proporcionades, l’elefant per exemple és la figura més petita, quan en realitat dels animals que estan representats en realitat és el més gran) i els demanem si hi veuen alguna cosa que els sorprengui, per tal que s’adonin d’aquesta manca de proporció.
Per últim, fem una activitat de mesures en què proposem als nens/es per grups que mesuressin amb dits la longitud d’aquestes figures (amb l’objectiu de veure que obtenen diferents mides i que aquestes no són universals) i amb ossets de goma (cadascun d’ells té una mesura de dos cm, i d’aquesta manera els resultats haurien de ser els mateixos).
Deixa un comentari