Jane Marcet (1769-1858) formà part d’un distingit cercle científic i literari anglès, i publicà diversos volums que va dedicar especialment al sexe femení i es titulaven “Conversations on…” . El llibre “Conversations on Chemistry,” publicat anònimament el 1805, és un diàleg informal entre una professora i les seves alumnes, Emily i Caroline, sobre els descobriments de l’època de Galvani, Volta, Franklin, Priestley, Berzelius, Lavoisier i Berthollet entre d’altres. Foren  publicades setze edicions del seu llibre, la majoria de forma anònima, excepte la de 1846 que sí que portava el seu nom. Se’n van fer dues traduccions franceses i quinze edicions americanes. Als 71 anys mantenia correspondència científica amb Michael Faraday, que quan va morir Jane Marcet va voler retre-li un homenatge escrivint la seva  biografia.

En motiu de l’Any Internacional de la Química 2011, que proposava celebrar les contribucions de les dones al món de la química, el Grup de Gènere i Ensenyament de les Ciències de la Universitat Autònoma es va proposar divulgar l’obra de la química Jane Marcet a través d’una obra de teatre adreçada a estudiants de ciències.

A partir de la Conversa V “Sobre els agents químics i la electricitat” de la seva obra Conversations in Chemistry, el guió de l’obra de teatre combina la contextualització històrica de l’època amb la presència imaginada de Jane Austen i Mary Shelley o de John Dalton, que es presenten com amics de Jane. El context científic es mostra amb l’experiment de Galvani amb la pota de granota estimulada per l’electricitat i l’ús de instruments com la pila de Volta, la màquina elèctrica i el parallamps de Franklin. També s’introdueixen els personatges de Jane i el seu marit Alexander Marcet, a més de les protagonistes del diàleg del  llibre: Mrs Bryant, la professora, i Caroline i Emily, les seves deixebles, així com  científics de l’època com Humphrey Davy, Michael Faraday  i John Dalton.

A nivell d’escenografia, l’obra utilitza tres espais: un, on Jane Marcet rep les visites; l’altre amb la institutriu Mrs Bryant i les alumnes Caroline i Emily; i un tercer, on un projector mostra, amb  vídeos i imatges, escenes d’aquella època. El guió el va escriure Moira Costa, en col·laboració amb el grup ‘Gènere i Ensenyament de les Ciències’ i amb el director escènic de l’obra, Xavier Benito.

Pretén facilitar la reflexió segons tres eixos:

*el interès per la història, que proporciona una perspectiva humana a les ciències del llibre de text encara massa presents a les aules;

* el impacte dels descobriments sobre electricitat i de la interacció entre electricitat  i matèria, que hauria de plantejar preguntes importants als alumnes (aquesta interacció continua essent difícil de comprendre, a les aules);

*la funció de les dones en la difusió dels coneixements científics, que és pràcticament desconeguda. Aquesta difusió requereix una transformació creativa dels coneixements científics que ha estat molt poc valorada.

L’obra s’adreça a estudiants de ciències, des d’ESO fins a la Unversitat i s’ofereix al professorat per tal que la puguin representar en els seus centres. Es va representar l’any 2013 a la Facultat d’Educació de la UAB i al IX Congrés ‘Investigació en Didàctica de las Ciències’, a Girona..

La representació de l’obra al teatre de la UAB es pot veure clicant aquí

Descarregueu el recurs fent clic aquí

 

 

 

 

Deixa un comentari